Skin or Bones The Vitamin D Deficiency Dilemma 722x4061 560x406 - 7 Shenja që mund të vuani nga mungesa e vitaminës D

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), 32 për qind e të rriturve dhe fëmijëve në SHBA janë të mangët në vitaminë D.

Ndërsa njerëzit marrin vitaminë D nga ushqimi dhe rrezet e diellit, Dr. Michael Holick, një studiues kryesor i vitaminës D, beson se rreth 50 përqind e popullatës së përgjithshme është në rrezik mangësie. Kjo mund të shkaktojë dhimbje të kockave, dobësi të muskujve dhe, në raste të rënda, mund të çojë në eshtra të holla, të thyera ose të dëmshme. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të gjithë ne të ndërmarrim hapa për të siguruar që ne po marrim mjaft nga vitamina, duke përfshirë të vetëdijshëm për shtatë shenjat dhe faktorët e mëposhtëm që tregojnë mangësi, transmeton Ferizaj24:

1. Lëkura e errët

desktop 15223609031 - 7 Shenja që mund të vuani nga mungesa e vitaminës D

Holick thotë se njerëzit me lëkurë të errët mund të kenë nevojë deri në 10 herë më të ekspozimit ndaj diellit që njerëzit më lehtë të marrin të njëjtën sasi të vitaminës D. Pigmenti i lëkurës vepron si diell natyral, kështu që pigmenti më shumë kërkon më shumë kohë në diell. Kjo është arsyeja pse njerëzit me lëkurë të errët janë në një rrezik më të madh të mungesës.

2. Nëse ju jeni mbi 65 Vjeç.

desktop 15223609711 - 7 Shenja që mund të vuani nga mungesa e vitaminës D

Njerëzit mbi 65 vjeç gjithashtu kanë një rrezik më të lartë për të mos marrë mjaft vitaminë D sepse ata shpenzojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura dhe prodhojnë më pak se individë të rinj kur ata janë të ekspozuar ndaj diellit.

 

3. Ju jeni pa-humor ose në depresion

desktop 15223610301 - 7 Shenja që mund të vuani nga mungesa e vitaminës D

Një grup studentësh studiuan 80 pacientë të moshuar. Ajo që gjetën ishte se pacientët me nivel më të ulët të vitaminës D ishin 11 herë më shumë gjasa të jenë në depresion se ata që kishin nivele të shëndetshme.

4. Ju jeni mbipeshë, të trashë, dhe keni masë më të lartë të muskujve

desktop 15223611801 - 7 Shenja që mund të vuani nga mungesa e vitaminës D

Vitamina D është e tretshme në yndyrë, kështu që individët me një përqindje më të lartë të yndyrës në trupat e tyre kanë nevojë për më shumë vitaminë D sesa njerëzit me përqindje më të ulët të yndyrës. Kjo vlen edhe për njerëzit me shumë masë muskulore.

 

5. Dhembja e eshtrave dhe muskujve

desktop 15223613521 - 7 Shenja që mund të vuani nga mungesa e vitaminës D

Njerëzit me deficiencë të vitaminës D kanë më shumë gjasa të kenë dhimbje të muskujve dhe kockave në këmbë, brinjët ose nyjet e tyre krahasuar me ato me nivele normale të vitaminës D.

6. Koka e djersitur

desktop 15223615161 - 7 Shenja që mund të vuani nga mungesa e vitaminës D

Holick thotë se një nga shenjat e para të mungesës së vitaminës D është nëse ju djersitet koka.

 

7. Çështjet gastrointestinale

desktop 15223615941 - 7 Shenja që mund të vuani nga mungesa e vitaminës D

Çështjet gastrointestinale që ndikojnë aftësinë e trupit tuaj për të ruajtur yndyrën mund të çojnë në një absorbim më të ulët të vitaminës D, e cila, nëse mban mend, është një vitaminë e tretshme në yndyrë.

 

Një test i gjakut është e vetmja mënyrë për të konfirmuar mungesën e vitaminës D, por nëse i përshtatni ndonjë nga deskriptorët e mësipërm ose përjetoni këto simptoma, patjetër që ia vlen të vizitoni mjekun tuaj./Ferizaj24/

 

 

Përmbajtjet që i merr Ferizaj24 nga burime tjera nuk i nënshtrohen licencës Creative Commons 1.0, e cila përndryshe është e zakonshme, për përmbajtjet të cilat i plason kjo platformë mediatike. Ju lutemi, konsultohuni me buruesit për marrje të përmbajtjeve të tilla.
Ferizaj24 botohet në www.ferizaj24.info dhe mund të merren në tërësi, sipas licencës Creative Commons 4.0.