w 91 560x416 - Cilat janë pritshmëritë e kosovarëve nga administrata Biden?

Njerëzit në Kosovë kanë shpresë të vërtetë se vendi do të arrijë shumë më tepër gjatë administratës së Presidentit të ri amerikan, Joe Biden.

E për pritshmëritë e kosovarëve nga udhëheqësia e re në Amerikë raporton në një kronikë të veçantë edhe agjencia e lajmeve Associated Press.

Kjo e fundit raportimin e nis me faktin se ceremonia inauguruese e presidencës së Biden u ndoq nga afër në Kosovë, të cilën e quan si “një nga vendet më pro-amerikane në botë ku shqiptarët i konsiderojnë Shtetet e Bashkuara si shpëtimtaret e tyre për udhëheqjen e fushatës ajrore të NATO-s në 1999 për të detyruar forcat serbe të largohen nga vendi.

Analisti politik Visar Ymeri thotë për AP se priste që marrëdhënia SHBA-Kosovë do të përmirësohej më tej në një “epokë të re”.

“Kur them një epokë të re që lidhet me përvojën që kemi pasur me Presidentin Trump e cila nuk ishte gjithmonë e këndshme nga perspektiva jonë dhe, nga ana tjetër, Z. Biden ka qenë një mik i vërtetuar historikisht i Kosovës,” tha ai .

Biden kishte kritikuar ashpër politikat e udhëheqësit të ndjerë serb Sllobodan Millosheviq.

Flamujt e SHBA-së u panë në shumë vende, duke përfshirë rrugën “Beau Biden” që lidh qytetet Ferizaj dhe Gjilan në jug, të quajtur sipas djalit të të ndjerit Biden, Beau, i cili punoi në Kosovë pas luftës 1998-1999 me forcat ushtarake dhe gjithashtu ndërtimin institucionet e sundimit të ligjit.

Kryetari i Gjilanit, Lutfi Haziri e kujton atë si “ushtarin … në çlirimin e Kosovës dhe më vonë si vullnetar … në ndërtimin e institucioneve të sundimit të ligjit”.

“Në të dy rastet ai ka qenë një vullnetar, një vullnetar me uniformë në çlirimin e Kosovës dhe një vullnetar në ndërtimin e institucioneve të sundimit të ligjit në Republikën e Kosovës. Ai ka qenë jashtëzakonisht i lidhur me çështjen tonë të të qenit i lirë dhe i barabartë, natyrisht nën ndikimi i familjes së tij ”, tha Haziri.

Janë krijuar dy memoriale për Beau Biden, njëri para kampit ushtarak amerikan Bondsteel afër Ferizajt, dhe tjetri 30 kilometra në lindje në qytetin e Gjilanit.

“Për ne populli shqiptar dhe për Kosovën ky memorial ka një rëndësi të madhe sepse është një mirënjohje e vogël për popullin e madh amerikan që kanë bërë gjithçka për të na bërë të pavarur dhe për t’u çliruar nga gjenocidi barbar serb”, tha Fadil Halili, një banor i Ferizaj, transmeton Klan Kosova.