wp24638561 560x416 - Era e re e krimit: DEEPWEB

Si çdo teknologji e re është vënë në dispozicion sjell të mira, por në të njëjtën kohë ajo sjellë edhe një sërë rrëziqesh dhe kërcënime për sigurinë .
Një epokë e re e krimit, një rrjet gobal i nëndhshëm i krimit të oranizuar ku kriminelet nga të gjitha anët e globit mund të bashkohen në nje njësi të vetme,
Kete e mundëson deepwebi pjesa e padukshme e internetit ku tregu i drogës, tregu i zi i armeve, vrasësit me pagesë dhe miliona dokumente sekrete mblidhen në një vend .

Pra cka është DEEPWEB-I ? Si funksionon? Si të kemi qasje në të? E edhe kërcënimet për sigurinë do i parasqesim në këtë artikull!

Çka është DEEPWEB-i ?

maxresdefault1 - Era e re e krimit: DEEPWEB

Bota e internetit e cila sot funksionon nga World Wide Web e ku përmes tij kemi qasje në siperfaqen e internetit (Google,Youtube ,Yahoo etj.) fsheh në vete dhe pjesën me te madhe te saj apo 98% te rrjetit, ne të cilin hyrja me kërkues standart (Google,Bing etj.) nuk është e mundur, njihet ndryshe edhe si rrjeti i thelle apo “Deepnet” apo rrjeti i padukshëm”the Invisible Web”, ku web faqet nuk janë te indeksuara e ku gjithqka funksionon në thellësine e saj dhe është transformuar në një treg të zi ku krimi kibernetik po fuksionon lirshem e për mrekulli.

Si ndahet DEEPWEB-i

103643665 darkweb3.600x4001 - Era e re e krimit: DEEPWEB

Pra Deepwebi ndahet në DeepWeb dhe pjesen me te thellë Darkweb apo rrjeti i zi.
The Dark Web (i quajtur edhe Darknet) është një pjesë e DeepWebit e cila jo vetëm që nuk është e indeksuar, por kjo gjithashtu kërkon diçka të veçantë që të ketë akses hyrjeje psh. programe specikfike softwerike për të fituar qasje.

The Dark Web shpesh ulet në krye të nën-rrjete të tjera, të tilla si Tor, I2P dhe FREENET, dhe shpesh lidhet me veprimtarinë kriminale të shkallë të ndryshme, duke përfshirë blerjen dhe shitjen e drogës, pornografisë, vrasje me pages, hakimeve te ndryshme e deri tek blerja e dokumenteve konfidenciale.
Blerja e drogës, shërbimeve të hackerëve etj. mundsohet nga nje monedh specifike kibernetike e quajtur BITCOIN e cila e bënë sa me anonime blejren edhe funskionon si njësi monetare standard e tregut të zi virtual.
Gjithashtu në Darknet një pjesë e faqeve janë ekonomike ku mund te blihen monedha kibernetike, dhe pjesa tjeter që mund te qasemi ne tregun e zi .

Si të qasemi në Deepweb
Teknikisht nuk është një proces shumë kompleks, thjeshtë duhet insatlimi i disa programeve specifike (te developuara nga Tor), dhe më pas me keto programe kerkimi mund të qasemi në disa linqe(lidhje, vegëza) ku ipen udhëzime (p.sh. the hidenwiki ) për zhytjen direkte në deepweb dhe deri tek qasja në darknet, pasi qe nuk ka indeksim linqesh e vetëm shkëmbehen.
Hyrja në deepweb nuk rekomandohet nga ekspertët, sepse shumë lehtë mund te gjendemi në darkweb/darknet ku pornografia me fëmijë, drogat e vrasjet me pagesë ndër te tjera lehtësisht mund të na hapen dhe gjithashtu eksitojne dhe shumë mashtrime, pre e te cilave mund te jemi ne.

Rrëziqet dhe kërcënimet

a130bb80 5558 11e3  480971c11 - Era e re e krimit: DEEPWEB

Shumë debate janë hapur kohëve të fundit në lidhje me Deepweb-in, si mund të jemi te sigurt kur sa thjesht mund të blejm armë, drogë e deri tek pornogarafia me fëmijë? Pra po flasim për një rrjet te krimit kibernetik i cili po mundëson një botë të re krimi të vijë në jetë ku gjithqka është më e lehtë se kurr më parë, pra po flasim për një epokë të re të krimit kibernetik dhe një nga rreziqet me të mëdha për botën moderne.

Bëje LIKE dhe merr lajmin e fundit nga Ferizaj24:

Përmbajtjet që i merr Ferizaj24 nga burime tjera nuk i nënshtrohen licencës Creative Commons 1.0, e cila përndryshe është e zakonshme, për përmbajtjet të cilat i plason kjo platformë mediatike. Ju lutemi, konsultohuni me buruesit për marrje të përmbajtjeve të tilla.

Ferizaj24 botohet në www.ferizaj24.info dhe mund të merren në tërësi, sipas licencës Creative Commons 4.0.