291 560x360 - Duhani pos mushkërive dëmton edhe sytë

Miliona njerëz po e vënë veten në rreziqe më të mëdha duke vazhduar të pinë duhan, paralajmërojnë specialistët.

Pavarësisht nga lidhja e qartë, vetëm një në pesë persona e pranojnë se pirja e duhanit mund të çojë në verbëri, tregon një sondazh i realizuar në Britani të Madhe.

Duhanpirësit kanë dy herë më shumë gjasa të humbin shikimin e tyre në krahasim me jo-duhanpirësit, thotë RNIB.

Kjo ndodh sepse tymi i duhanit mund të shkaktojë dhe të përkeqësojë një numër dëmtimesh në sy.

Si mund t’i dëmtojë sytë pirja e duhanit?

Tymi i cigareve përmban kimikate toksike që mund të irritojnë dhe dëmtojnë sytë.

Për shembull, metalet e rënda, të tilla si plumbi dhe bakri, mund të mblidhen në lente dhe të çojnë në katarakte.

Pirja e duhanit mund të keqësojë problemet e shikimit duke dëmtuar enët e gjakut në pjesën e pasme të syrit (retina).

Duhanpirësit kanë rreth tri herë më shumë gjasa për të marrë degjenerimin makular të lidhur me moshën – një gjendje që ndikon në pamjen qendrore të një personi, që do të thotë se ata humbasin aftësinë e tyre për të parë detaje të bukura.